TCM

De TCM (Traditonal Chinese Medicin), oftewel de Traditionele Chinese Geneeswijzen, is duizenden jaren geleden ontstaan in China als een volwaardige geneeskunde.
In de visie van de TCM ontstaan lichamelijke en/of geestelijke klachten als het gevolg van een disbalans in de organische en energetische eenheid die ons lichaam is. Door deze energetische balans te herstellen kunnen klachten worden verminderd en op den duur zelfs verdwijnen!
Binnen het scala aan TCM- en aanverwante therapieën is Shiatsu zo’n methode om de balans te herstellen. Hierbij worden bepaalde meridianen en drukpunten gemasseerd met als doel de energie, Qi genoemd, te laten doorstromen..
Ter bevordering en behoud van een lang leven in een vitaal lijf en met een gezonde geest richt de TCM zich op het herstellen van deze balans waarbij emotionele, lichamelijke en geestelijke aspecten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
De basis van de TCM wordt gevormd door de Oosterse Filosofieën, de vijf-elementen-leer/Wu Xing en de centrale begrippen Yin en Yang.